LA HISTÒRIA

 

El 3 d’octubre de 1940 Lluís Companys és traslladat des de la Dirección General de Seguridad de Madrid al Castell de Montjuïc de Barcelona. Un mes i cinc dies abans, durant el seu exili a la França ja ocupada, Companys és capturat pels nazis i entregat a les autoritats franquistes.

 

Luis Orgaz, Capità General de Catalunya, treu fum pels queixals. No només li ha estat encarregada la feina de liderar el procés contra Companys sinó que ho ha de fer amb celeritat per ordre expressa del Caudillo. Per Orgaz la tasca resulta molt molesta, un “mort calent” que haurà d’entomar de la millor manera que pugui. Per ell, Companys és una nosa, una pedra a la sabata; ja l’hagueren pogut afusellar els nazis o la policia franquista en el pas fronterer d’Hendaya. Però no, li envien a ell. I el que no vol, per res del món, és convertir-lo en un màrtir. Per això tractarà de dur-ho tot en secret, tem les possibles represàlies.

 

Mentrestant, a l’Eixample de Barcelona, l’advocat i capità d’artilleria Ramón de Colubí i la seva esposa, Mercedes Recoder González, ignoren la presència de Companys a la ciutat. Però molt aviat, després de rebre un “reservado” prou misteriós, Colubí descobrirà la seva nova missió; fer d’advocat defensor de Com- panys. Però, com pot defensar un home que, entre d’altres coses, va ser el responsable de la mort del seu germà? Malgrat les diferències ideològiques que els separen i de l’odi que li professa, Colubí, home íntegre, tractarà de fer la seva feina el millor possible.

 

Quan a la Ramona Companys, germana de Lluís Companys i dona coratge, li arriba el rumor de la presèn- cia del seu germà a la ciutat mourà cel i terra per tractar de trobar-lo. Dona de profundes conviccions catòliques, tot i no combregar amb les idees del seu germà i culpar la política de la seva dissort, lluitarà fins al final per aconseguir que el seu germà marxi d’aquesta vida en pau.

 

El 15 d’octubre de 1940 Lluís Companys és executat després d’un judici sumaríssim on la imparcialitat regna per la seva absència. Companys, tranquil, serè, accepta la seva sort tot assumint la seva condició de màrtir. 

 

 

13 DIES D'OCTUBRE

Segueix-nos a: